fbpx
Connect with us

Subscribe

Malaysia

Apa Beza ‘Content’ Dan ‘Container’?

Adakah ia sekadar bekas seperti maksud literalnya?

Sebahagian pendiri perniagaan akan mengambil usaha untuk memastikan bahan, produk, modul atau nota edaran disediakan adalah dalam keadaan yang terbaik. 

Mereka akan pastikan setiapnya sedia untuk menemui pelanggan. Jika boleh tiada yang cacat, lengkap dengan senarai semak atau checklist dan seumpamanya. Wujudnya pegawai kualiti atau QC bagi memastikan produk atau serbis mencapai piawai atau jangkaan (expectations) pelanggan adalah satu contoh. 

Apa pula ‘container’? Adakah ia sekadar bekas seperti maksud literalnya? 

Di sinilah peranan pemasaran atau ‘Marketing’. Pasukan pemasaran perlu kedalikan ‘container’ produk atau perkhidmatan yang disediakan. Bekas atau container yang sesuai dan elok dipandang, container yang memudahkan keputusan untuk membeli bahkan di sisi ‘container’ inilah mungkin berlakunya ‘point of sale’. Pembeli membuat keputusan untuk membeli dengan menghargai ‘container’ yang disajikan. 

Tidak akan bermakna jika pun sehebat mana konten yakni produk, bahan, modul bahkan bahan bercetak yang ingin dijual jika ianya tidak pun dimaklumkan kepada pelanggan atau bakal pelanggan. 

Peranan aktiviti pemasaran dan promosi amat kritikal di tahap ini sebelum pasukan jualan atau ‘sales team’ memulakan peranan.

Sign Up For Our Newsletter

Syamsul Amri Abdul Razak

Syamsul Amri Abdul Razak is a certified trainer with HRDF. He is also a Certified Basci NLP Practitioner. Follow him on his website and Facebook.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kepentingan Pemasaran Dalam Realiti Keusahawanan & Kehidupan

Khir Khalid

people wearing diy masks people wearing diy masks

Etika Penting Dalam Merangka Strategi Pemasaran Sosial

Marketing

Kenali 3 Segmen Pemasaran Strategik Untuk Kempen Periklanan

Khir Khalid

Pemasaran Digital Di Malaysia: Ramai Yang Tidak Sanggup Bayar Tetapi Sangat Perlukan Bantuan

Azleen Abdul Rahim

Connect
Sign Up For Our Newsletter